składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka ( z udźca)
1 łyżka majeranku
sól,pieprz
2 łyżki mąki ryżowej
2,5 szklanki wody
300 g pieczarek
4 łyżki śmietany 12 %
3 łyżki mąki pszennej
Mięso mielone z indyka przełożyć do miski. Dodać majeranek i mąkę ryżową, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić i odstawić. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać pokrojone pieczarki. Przykryć i dusić całość aż pieczarki będą miękkie. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z pulpetów. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy pieczarki będą miękkie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagęścić sos. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Chwile jeszcze gotować aby sos zgęstniał. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pęczak i pikle w musztardzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz