niedziela, 27 listopada 2016

Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Pulpety to już stały element naszego jadłospisu. Jak tylko zmielę mięsko to wiadomo, że będą jakieś pulpety. Oczywiście za każdym razem dodaje inne dodatki a tu mamy duże pole do popisu bo możemy dodać naprawdę wiele różnych składników aby urozmaicić nasze mięsne kuleczki. Tym razem dodałam pieczarki a mięsko wzbogaciłam aromatem majeranku.

składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka ( z udźca)
1 łyżka majeranku

sól,pieprz
2 łyżki mąki ryżowej
2,5 szklanki wody
300 g pieczarek
4 łyżki śmietany 12 %
3 łyżki mąki pszennej

Mięso mielone z indyka przełożyć do miski. Dodać majeranek i mąkę ryżową, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić i odstawić. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać pokrojone pieczarki. Przykryć i dusić całość aż pieczarki będą miękkie. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z pulpetów. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy pieczarki będą miękkie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagęścić sos. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Chwile jeszcze gotować aby sos zgęstniał. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pęczak i pikle w musztardzie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz