składniki:
700 g schabu
1 mała cukinia
sól,pieprz
olej do smażenia
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
2 garście startego sera gouda
gałka muszkatołowa
Schab pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju, ale krótko aby mięso tylko zmieniło kolor. Cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w pół plastry. Obsmażone mięso i pokrojoną cukinie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło a następnie dodać dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek a następnie dolać mleko. Gotować aż sos zgęstnieje często mieszając, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos będzie już gęsty zestawić patelnię z ognia i dodać garść startego sera. Wymieszać aby ser się rozpuścił. Sosem polać zawartość naczynia żaroodpornego i posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35 minut. Mięsko podałam z ziemniakami i sałatką warzywną ze słoiczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz