piątek, 21 listopada 2014

Bananowe muffinki

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego a czasu brak na upieczenie jakiegoś ciasta wtedy najlepiej sprawdzają się muffinki. Szybko się je robi a i wszystkie składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni. Ja swoje muffinki wzbogaciłam bananami, można wykorzystać już te mocno dojrzałe z czarna skórką. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek.



składniki:


125 g miękkiego masła 
100 g cukru
250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
2 duże dojrzałe banany
6 łyżek mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać całe jajka. Banany obrać i rozgnieść widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Nastęnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Masę przełożyć do foremek na muffiny na wysokość 3/4. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Polecam też:
Jagodowe muffinki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz