sobota, 29 listopada 2014

Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)

Nigdy nie robiłam ani nie piłam kiszonego barszczu. Postanowiłam to nadrobić i zrobiłam. Nie spodziewałam się, że ten barszczyki jest taki pyszny. Smakuje jak ten kupny instant z torebki ale można go bardzo łatwo zrobić samemu w domu z warzyw i aromatycznych przypraw.

składniki:
1 kg czerwonych buraczków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka majeranku (niekoniecznie)
kilka ziarenek jałowca
kilka ziarenek pieprzu
2 litry przegotowanej letniej wody
piętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków)

Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca. W letniej wodzie rozpuścić cukier i sól. Następnie zalać warzywa. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Jeśli takiego nie mamy można dodać wodę z kiszonych ogórków. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni, u mnie stał na kuchennej szafce. Podczas kiszenia na wierzchu pojawi się piana, którą trzeba zbierać aby nie zrobiła się pleśń. Gdy warzywa ukisną wszystko przecedzić przez gęste sito. Barszczyk jest gotowy do picia. Resztę należy przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce ok 2 tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować. Czyli gotujemy np. czysty barszczyk lub barszcz czerwony zabielany, zestawiamy z ognia następnie dolewamy tego kiszonego i mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz