piątek, 14 listopada 2014

Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą

Kolejne danie w którym wykorzystałam jarmuż. Apetyczny dorsz zapiekany pod chrupiącą pierzynką z jarmużu i mozzarelli świetnie smakuje i całkiem fajnie się prezentuje.



składniki:

ok 600 g ryby, u mnie gruby filet z dorsza
sól,pieprz
150 g jarmużu (bez łodygi)
120 g mozzarelli 
masło 

Jarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.Przygotować blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, papier delikatnie natłuścić masłem i ułożyć kawałki ryby. Na każdym kawałku ryby ułożyć trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-25 minut aż mozzarella się rozpuści. Tak przygotowaną rybę podałam z ziemniakami z koperkiem i buraczkami.


2 komentarze: