piątek, 14 listopada 2014

Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą

Kolejne danie w którym wykorzystałam jarmuż. Apetyczny dorsz zapiekany pod chrupiącą pierzynką z jarmużu i mozzarelli świetnie smakuje i całkiem fajnie się prezentuje.

składniki:

500 g filetu z dorsza
majeranek
100 g jarmużu
1 kulka mozzarelli
masło klarowane do smażenia
olej

Jarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym kawałku ryby ułożyć trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać ok 30 minut, az mozzarella sie lekko zarumieni. Tak przygotowaną rybkę podałam z ziemniakami z koperkiem i buraczkami.




2 komentarze:

  1. Już od kilku dni chodzi za mną rybka a Twoja wygląda baardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń