czwartek, 27 listopada 2014

Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym

Dziś mięsko na kanapkę. Zrolowany boczuś nadziałam mięskiem mielonym z cebulką. Wędlinka palce lizać.

składniki:

1, 5 kg chudego boczku bez skóry
650 g mięsa mielonego z łopatki
1 czerwona cebula
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
sól,pieprz Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis
olej

Boczek rozciąć wzdłuż aby mięso tworzyło jeden duży płat. Mięso oprószyć ognistą mieszanką przypraw i delikatnie skropić olejem, odstawić do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną cebulę oraz jajko, dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać kaszę mannę i ponownie wymieszać. Płat boczku ułożyć na desce. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć przygotowaną masę z mięsa mielonego. Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić jeszcze na wierzchu odrobiną oleju. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 do 2 godzin. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię aby mięsko się przyrumieniło.

Polecam też:
Szynkę gotowaną
Rolowany boczek pieczony




1 komentarz: