piątek, 28 listopada 2014

Makaron z pietruszkowym pesto

Pyszny i szybki obiadek - makaron z pesto, tym razem pietruszkowym. Do pesto dodałam odrobinę oleju sezamowego, który nadał mu fajny posmak.

składniki:

250 g makaronu, użyłam fettuccine Czaniecki
garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
10 łyżek oleju rzepakowego
ser starty cheddar
sól,pieprz

Do rozdrabniacza wrzucić natkę pietruszki, ząbek czosnku oraz wlać olej rzepakowy i sezamowy. Wszystko zmiksować. Następnie dodać 1 łyżkę drobno startego sera, do smaku doprawić solą i pieprzem, ponownie zmiksować. Makaron ugotować al'dente i osączyć z nadmiaru wody. Do gorącego makaronu dodać pietruszkowe pesto. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać jeszcze odrobiną startego cheddara i podawać.



Wegetariański obiad IV

2 komentarze:

  1. uwielbiam taki dwukolorowy makaron.

    OdpowiedzUsuń
  2. Im bardziej kolorowo tym bardziej chce się jeść. Dobrze, że teraz można kupić różne rodzaje makaronu i wcale nie trzeba jechać do specjalnego hipermarketu,. Dzięki za przepis ponieważ zainspirował mnie do jego zrobienia.

    OdpowiedzUsuń