poniedziałek, 7 marca 2016

Zalewajka

Zalewajka to taka biedna zupa, której podstawą są ziemniaki ugotowane w wodzie z dodatkiem przypraw. Potem dodajemy zakwas do żurku do smaku oraz jakąś okrasę. W zależności od regionu zupa wzbogacana jest innymi dodatkami np. suszonym grzybkiem czy wędzonym boczkiem. Ja przedstawiam swoją wersję.

składniki:

2 litry wody
1 kg obranych ziemniaków
2 cebule
3 listki laurowe
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól,pieprz
zakwas na żurek ok 250 ml
350 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
150 g śmietany 18 %

Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzczasie cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Gdy ziemniaki będą już miękkie dolać żurek. Ilość wedle smaku tak aby zupa była lekko kwaśna, u mnie wystarczyło 250 ml. Dodać też podsmażoną kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę jeszcze chwilkę gotować. Zestawić z ognia i zabielić śmietaną. Śmietanę wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy.




2 komentarze:

  1. Moje dzieciaki uwielbiają zalewajkę :) a najbardziej w wykonaniu męża im smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń