składniki:
ok 2 litry wody
1 kg obranych ziemniaków
ok 2 litry wody
1 kg obranych ziemniaków
2 cebule
3 listki laurowe
2-3 ząbki czosnku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól,pieprz
150 g śmietany 18 %
Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w pół plastry. Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W między czasie cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Gdy ziemniaki będą już miękkie dolać zakwas na żurek. Ilość wedle smaku tak aby zupa była lekko kwaśna, u mnie wystarczyło 250 ml. Dodać też podsmażoną kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest za gęsta dolać jeszcze wody. Zupę jeszcze chwilkę gotować. Zestawić z ognia i zabielić śmietaną. Śmietanę wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy.
Moje dzieciaki uwielbiają zalewajkę :) a najbardziej w wykonaniu męża im smakuje :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
PS: Obserwuję, liczę na rewanż.