składniki:
1 kg mąki pszennej typ 500
2 opakowania suchych drożdży (16 g)
600 ml letniej wody
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
oraz
2 białka
2 żółtka
1 łyżka mleka
Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier, sól i suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie wlać letnią wodę i olej. Wyrobić jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ja ciasto przygotowałam przy pomocy robota. Następnie gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. Z gotowego ciasta oderwać kawałek ciasta i uformować 4 małe kulki*, to będą uchwyty do pokrywki chlebka. Pozostałe ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Każdą część uformować w ładną zgrabną kulę. Następnie kule z ciasta ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut. Gdy chlebki wyrosną do ich czubków przymocować uchwyty. Należy je nasmarować białkiem i dokleić do chlebka. Potem całe chlebki posmarować żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Gotowe chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 25-30 minut aż ładnie się przyrumienią, funkcja gór -dół. Po upieczeniu ułożyć na kratce i zostawić do całkowitego wystudzenia.
*Chlebki wychodzą spore więc radzę zrobić ciut mniejsze, wystarczy ciasto podzielić na więcej porcji (ja zazwyczaj dzielę na 6-7 porcji), można też zrobić chlebki różnej wielkości jak komu pasuje.
Przed podaniem z chlebków odciąć wierzch-tzw.pokrywkę. Wydrążyć miąższ. Wydrążone chlebki nasmarować w środku białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10 minut, funkcja termoobieg. Miseczki napełnić żurkiem, przykryć pokryweczką i podawać.
witam uwielbiam żurek już bym taki zjadła pozdrawiam
OdpowiedzUsuń