sobota, 19 marca 2016

Biała kiełbasa pieczona z warzywami

Biała kiełbasa obowiązkowo musi być na wielkanocnym stole. Najczęściej podawana jest z żurkiem ale można przygotować ją też w inny sposób. Przykładem jest to pyszne i zarazem proste w przygotowaniu danie. Biała kiełbasa w towarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy.

składniki:

5-6 białych surowych kiełbasek
6-7 średnich ziemniaków
2 cebule
3-4 średnie marchewki
tymianek
zioła włoskie
olej do skropienia

Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w grubsze frytki, marchewkę pokroić w grubsze plasterki a cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa przełożyć do naczynia. Skropić olejem i oprószyć tymiankiem oraz ziołami włoskimi, dokładnie wymieszać aby olej i przyprawy pokryły warzywa. Białe kiełbaski po nakłuwać wykałaczką aby nie popękały podczas pieczenia. Duża blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożyć warzywa i biała kiełbaskę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut aż warzywa się przyrumienią i będą miękkie. W trakcie pieczenia można delikatnie łopatką przekręcić warzywa i kiełbaskę aby równomiernie się upiekły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz