składniki:
5-6 białych surowych kiełbasek
6-7 średnich ziemniaków
2 cebule
3-4 średnie marchewki
tymianek
zioła włoskie
olej do skropienia
Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w grubsze frytki, marchewkę pokroić w grubsze plasterki a cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa przełożyć do naczynia. Skropić olejem i oprószyć tymiankiem oraz ziołami włoskimi, dokładnie wymieszać aby olej i przyprawy pokryły warzywa. Białe kiełbaski po nakłuwać wykałaczką aby nie popękały podczas pieczenia. Duża blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożyć warzywa i biała kiełbaskę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut aż warzywa się przyrumienią i będą miękkie. W trakcie pieczenia można delikatnie łopatką przekręcić warzywa i kiełbaskę aby równomiernie się upiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz