piątek, 25 marca 2016

Jajka z pastą chrzanową

Faszerowane jajeczka to idealna propozycja na pyszne śniadanko. Takie jajeczka doskonale sprawdzą się też jako przekąska na imprezowym stole i oczywiście nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka nafaszerować można różnymi składnikami. U mnie takie typowo wielkanocne dodatki czyli chrzan i rzeżucha.

składniki:

5 jajek
100 g zmielonego sera ( taki jak na sernik)
1 łyżka tartego chrzanu
świeżo zmielony czarny pieprz
rzeżucha

Jajka ugotować na twardo. Następnie wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć żóltka. Potem wydrążone żóltka przełożyć do miseczki. Dodaś do nich zmielony ser oraz tarty chrzan i wszystko utrzeć łyżką na jednolita masę. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać trochę jogurtu naturalnego. Następnie gotową pastą napełnić połówki jajek. Ułożyć na talerzu posypać rzeżuchą oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Polecam też:
Jajka z pastą sardynkową
Jajka faszerowane pastą z awokado









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz