wtorek, 15 marca 2016

Sos koperkowy

Sos koperkowy to pyszny dodatek do wielu dań. Można go przygotować na ciepło na bazie bulionu lub na zimno na bazie jogurtu. Wersja nie ciepło najlepiej pasuje do rybki, jajek czy różnych kotlecików natomiast wersja na zimno jest idealna do sałatek, surówek oraz dań z grilla.

SOS KOPERKOWY NA ZIMNO

składniki:

200 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól ziołowa do smaku

Do miseczki przełożyć majonez i jogurt naturalny. Dodać posiekany koperek oraz sól ziołową do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Gotowy sos odstwić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły.


SOS KOPERKOWY NA CIEPŁO


składniki:


0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
3 kopiste łyżki posiekanego koperku
5-6 kopiatych łyżek śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej

Do garnuszka wlać bulion. Dodać posiekany koperek i zagotować. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru z garnuszka. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem wlać do garnuszka. Sos zagotować. Po przestudzeniu sos jeszcze nieco zgęstnieje, jeśli sos będzie za rzadki można jeszcze raz zagotować i dodać jeszcze odrobinę mąki wymieszanej we wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz