składniki:
1,5 l bulionu mięsnego (u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych)
600 g obranych ziemniaków
3 białe sparzone kiełbaski
1-2 łyżki majeranku
3 łyżki tartego chrzanu
4 łyżki śmietany 12 %
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać majeranek i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie sparzone białe kiełbaski pokroić w plasterki. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać chrzan. Zupkę gotować jeszcze 5 minut i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać. Poczekać ok 10 minut aby kiełbaska się zagrzała w gorącej zupie i można nakładać na talerze.
cudowna ,pachnąca -mniam :)
OdpowiedzUsuń