czwartek, 17 marca 2016

Kotlety z brokuła

Robiłam już kotlety z kalafiora  i bardzo nam smakowały więc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami stanowią pyszny obiadek. Swoje kotleciki podałam z sosem koperkowym i surówką z kapusty i marchewki z koperkiem.

składniki:

2 średnie brokuły
2 jajka
sól,pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko (ale nie rozgotować) w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego brokuła wystudzić a następnie rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego brokuła dodać jajka oraz ok 3 łyżek bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Następnie z masy uformować kotleciki. Dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz