piątek, 18 marca 2016

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy jest równie pyszny jak sos koperkowy. Też przygotowuje go na dwa sposoby- na ciepło i na zimno. Oba sosy przygotowuje w wersji łagodnej więc nie daje bardzo dużo chrzanu ale oczywiście jak ktoś lubi bardziej ostry smak może tego chrzanu dać więcej.

SOS CHRZANOWY NA ZIMNO

składniki:

200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2-3 łyżki tartego chrzanu
świeżo zmielony czarny pieprz

Do miseczki przełożyć jogurt naturalny. Do jogurtu dodać majonez i chrzan. Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Taki sos można podać do jajek, domowej szyneczki czy też pieczonej białej kiełbasy.





SOS CHRZANOWY NA CIEPŁO

składniki:

1 czubata łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki śmietanki 30 %
3 łyżki tartego chrzanu
sól,pieprz


Na głębokiej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę, szybko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać bulion oraz śmietankę. Sos zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać chrzan. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos chrzanowy na ciepło można podać z jajkami, kotletami mielonymi lub z gotowaną wołowinką z rosołu.




2 komentarze:

  1. Zrezygnowałabym z mąki, sos na śmietanie 30% po odparowaniu i tak zgęstnieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos jest na bulionie a śmietanki dałam tylko trochę aby sos miał biały kolor dlatego całość jest zagęszczona mąką ale oczywiście można zrobić z samej śmietanki wtedy oczywiście wystarczy tylko zredukować.

      Usuń