Sos chrzanowy jest równie pyszny jak sos koperkowy. Też przygotowuje go na dwa sposoby- na ciepło i na zimno. Oba sosy przygotowuje w wersji łagodnej więc nie daje bardzo dużo chrzanu ale oczywiście jak ktoś lubi bardziej ostry smak może tego chrzanu dać więcej.
SOS CHRZANOWY NA ZIMNO
składniki:
200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2-3 łyżki tartego chrzanu
świeżo zmielony czarny pieprz
Do miseczki przełożyć jogurt naturalny. Do jogurtu dodać majonez i chrzan. Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Taki sos można podać do jajek, domowej szyneczki, różnych sałatek czy też do pieczonej białej kiełbasy.
SOS CHRZANOWY NA CIEPŁO
składniki:
1 czubata łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki śmietanki 30 %
3 łyżki tartego chrzanu
sól,pieprz
Na głębokiej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę, szybko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać bulion oraz śmietankę. Sos zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać chrzan. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos chrzanowy na ciepło można podać z jajkami, kotletami mielonymi lub z gotowaną wołowinką z rosołu.
Zrezygnowałabym z mąki, sos na śmietanie 30% po odparowaniu i tak zgęstnieje.
OdpowiedzUsuńSos jest na bulionie a śmietanki dałam tylko trochę aby sos miał biały kolor dlatego całość jest zagęszczona mąką ale oczywiście można zrobić z samej śmietanki wtedy oczywiście wystarczy tylko zredukować.
Usuń