składniki:
1 kg słoniny bez skóry
2 średnie cebule
2 średnie jabłka
1 łyżka majeranku
2 średnie cebule
2 średnie jabłka
1 łyżka majeranku
2-3 listki laurowe
1 łyżeczka soli
Słoninę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na głęboką patelnię i topić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aby skwarki równo się wytapiały. W międzyczasie obrać cebulę i jabłka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy słonina się wytopi ale skwarki będą jeszcze jasne dodać sól, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę. Smażyć dalej aż cebula się dobrze zrumieni, mieszać od czasu do czasu. Gdy cebulka się zrumieni wyłowić listki laurowe. Dodać majeranek i starte jabłka i wymieszać dokładnie. Wyłączyć gaz. Poczekać aż smalec przestygnie a potem przelać do słoika lub jakiegoś naczynia. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce. Ze względu na dodatek cebuli i jabłek smalec przechowywać w lodówce i najlepiej zjeść w ciągu kilkunastu dni.
super i jeszcze ogórek można pojeść
OdpowiedzUsuńNie dodaję jablka natomiast dodaję pod koniec troszkę wędzonego boczku
OdpowiedzUsuńSmalec ma w smaku takiego "pazurka" i jest w/g mnie smaczniejszy😀😊😉
Ja bardzo lubię z jabłkiem a z tym wędzonym to dobry pomysł bo uwielbiam smak wędzonki :)
Usuń