piątek, 1 czerwca 2018

Lody truskawkowe (bez jajek)

Sezon truskawkowy więc w deserach królują tylko truskawy. Przygotowałam pyszne kremowe lody truskawkowe na bazie śmietanki i mleka zagęszczonego, to dokonała baza do wszelakich owocowych lodów. Mleko zagęszczone jest bardzo słodkie więc aby lody nie były słodkim ulepkiem dodałam więcej truskawek i śmietanki i dla nas wyszły idealne. Aby były jeszcze mniej słodkie można dodać nieco więcej truskawek albo po prostu zmniejszyć ilość mleka słodzonego.



składniki:

500-600 g truskawek

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g)
500 ml śmietanki 30 %
1 łyżka soku z cytryny

Truskawki dokładnie umyć i zmiksować na mus z dodatkiem soku z cytryny, ja zmiksowałam w rozdrabniaczu. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać mleko zagęszczone i całość dokładnie zmiksować. Potem dodać mus truskawkowy i ponownie dokładnie zmiksować. Mase przelać do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażarki na kilkanaście godzin. Prez pierwsze 3 godziny miksowac lody co 30 minut. Jeśli jednak się nam zapomni to też nic się nie stanie, przyznam szczerze ,że ja zapominiałam i zmiksowałam tylko raz. Przed podaniem wystawić wcześniej z zamrażarki na kilkanaście minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz