Pyszna tarta wypełniona kremem kokosowym. Krem według receptury z ciasta rafaello bardzo dobrze komponuje się z truskawkami.
składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
krem
2,5 szklanki mleka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g miekkiego masła
300 g wiórków kokosowych
oraz
truskawki do dekoracji
cukrowe kuleczki
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz żołtko. Zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę. Na dnie nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec spód aż będzie pięknie przyrumieniony, ok 20 minut, funkcja góra-dół. Upieczony spód wystudzić.
Przygotować krem. Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka dodać cukier i zagotować. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru, nastepnie dodać 1 szklankę mleka oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dokładnie wymieszać. Gdy mleko w garnku się zagotuje wlać zawiesinę i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować.
Na wystudzony spód wyłożyć krem*. Udekorować truskawkami, wedle uznania pokrojonymi na połówki, plasterki lub też całymi. Pomiedzy truskawkami ułozyc cukrowe kuleczki. Gotową tartę schłodzić.
*Krem zrobiłam według sprawdzonych proporcji na ciasto rafaello. Na tartę wyłożyłam cały jednak było go ciut przy dużo jak na takie cienkie ciasto. Polecam z 5 łyżek kremu odłożyć i zjeść z biszkoptami albo zrobić jakiś deser w pucharku przełożony owocami i ciastkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz