składniki:
1 kg karkówki
1 limonka
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki płynnego miodu
1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki rozmarynu
12 łyżek oleju
Karkówkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Do miski wlać olej. Dodać miód, starty imbir, otartą skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok wyciśnięty z limonki i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynata nasmarować dokładnie plastry kakrówki. Wszystko przełożyć do miski i odstawić na noc do lodówki. Karkówkę grillować z obu stron aż się zrumieni. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie grillowany chlebek i dip ogórkowy z miętą.
Muszę wypróbować ten przepis, bo mnie zaintrygował. W weekend pewnie będę robił grill, więc spróbuję ;)
OdpowiedzUsuń