piątek, 29 czerwca 2018

Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku i mozzarelli

Zamiast zwyłej smażonej rybki polecam taką z piekarnika. Rybka zapieczona jest pod pierzynką z listków szpinaku i mozzarellą.



składniki:

600 g filetów rybnych bez skóry, u mnie miruna
250 g świeżego młodego szpinaku
150  mozzarelli
sól,pieprz cytrynowym
1 ząbek czosnku
masło ok 2 łyżek

Naczynie żaroodporne posmarowć masłem. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Polecam te grubsze kawałki a te cieńsze od stony ogona lepiej przeznaczyć do smażenia. Następnie kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozgrzać resztę masła. Dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażyć aż czosnek zacznie pachnieć. Następnie dodać całe listki szpinaku. Smażyć króciutko aby aby szpinak zmiękł i zmniejszył objętość. Jeśli mamy duże liście to trzeba je wcześniej posiekać. Na kawałkach ryby ułożyć podduszony szpinak. Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10-15 minut. W międzyczasie mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w grubsze plastry, po plastrze na każdy kawałek ryby. Plastry mozzarelli ułożyć na szpinaku, zapiekać jeszcze ok 10 minut aż ser się rozpuści.Gotową rybę podawać z ulubionymi dodatkiami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z rzodkwi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz