składniki:
700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec
200 g świeżego szpinaku
sól,pieprz
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
750 ml wody
125 ml śmietanki 30 %
3 łyżki mąki pszennej
Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Szpinak posiekać i wrzucić do pulpetów. Całość gotować ok 10-15 minut. Wywar zagęścić mąką. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do pulpetów, zagotować. Doprawić do smaku i zabielić śmietanką. Gotowe pulpety podałam z kaszą orkiszową i ogórkami w zalewie gyros.
A czy mrozony szpinak sie nada? I czy zamiast 30% moze byc 18% smietanka?
OdpowiedzUsuńSzpinak może być i mrożony. Co do śmietany to nie używałam nigdy słodkiej 18 więc nie wiem jak się zachowuje. Natomiast kwaśna śmietana 18 może być tylko trzeba ją zahartować aby się nie zważyła.
Usuń