niedziela, 27 maja 2018

Dip ogórkowy z miętą

Pyszny ogórkowy orzeźwiający sosik. Z dodatkiem mięty nabiera jeszcze większej świeżości. Ilość mięty oczywiście zależy od naszych upodobań. Taki sosik jest świetnym dodatkiem do grillowanej karkówki czy też placków z cukinii.

składniki:

2 średnie długie świeże ogórki lub 4-5 sztuk średnich gruntowych
400 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z limonki
sól,pieprz
listki świeżej mięty

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito. Zostawić na ok 30-60 minut aby sok ociekał. Potem jeszcze lekko odcisnąć z soku i przełożyć do miski. Listki mięty drobno posiekać i dodać do ogórków. Ilość mięty zależy od tego jak bardzo miętowy smak lubimy. Dodać jogurt naturalny i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, soli nie za dużo bo ogórki były wczesniej solone. Gotowy sos odstawić do lodówki na ok 30-60 minut aby smaki się przegryzły.


3 komentarze:

  1. bardzo fajne połączenie, ostatnio wahałam się czy mięty nie dodać do takiego sosiku i zrezygnowałam, ale następnym razem dodam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm, ciekawe połączenie - sama nigdy chyba bym na to nie wpadła! Dołączy do dzisiejszego obiadku, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować tego dipu, bo musi być orzeźwiający ;)

    OdpowiedzUsuń