poniedziałek, 21 maja 2018

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Zerwałam swój cały rabarbar, trochę popadało więc będzie wyrastał nowy. Część przeznaczyłam na kompot a reszta na ciacho. Robiłam już różniaste ciasta, wszystkie przepisy dostępne są w rabarbarowej galerii ,ale oczywiście chciałam wypróbować coś nowego. Poprzeglądałam przepisy i padło na kruche ciasto z rabarbarem i bezą według przepisu Joli. Ciasto wyszło pyszne i nie jest trudne. Beza lekko chrupiąca na wierzchu i fajny sposób połączenia rabarbaru z dżemem.




składniki:

kruche ciasto

2 szklanki mąki pszennej, ja dałam tortową
4 żółtka
150 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa z rabarbarem
500 g rabarbaru
1 słoiczek dżemu truskawkowego ( słoik o pojemności 370 ml )
3 łyżki mąki ziemniaczanej

beza
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić dno blaszki (30x25). Ciasto ponakłuwać widelcem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 1 godzinę. W międzyczasie przygotować rabarbar. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałeczki o długości ok 1 cm. Do pokrojonego rababrbaru dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać aby rabarbar pokrył się mąką. Następnie dodać dżem i całość ponownie wymieszać.
Po schłodzeniu blaszkę z ciastem wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C i piec ok 15-20 minut aż ciasto lekko się zarumieni, funkcja góra-dół. W trakcie pieczenia ciasta przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą  soli. Następnie cały czas ubjać i porcjami dodawać cukier, ubjać do momentu aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą.
Na gorący podpieczony spód wyłozżyć masę z rabarbarem, ładnie wyrównać. Na wierzch wyłożyć ubite białka i również ładnie wyrównać. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut na 180 C, funkcja góra-dół. Potem zmniejszyć temperaturę na 70 C i zmienić funkcję na termoobieg i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.



2 komentarze:

  1. Ciasto właśnie włożyłam do piekarnika wygląda ładnie😍

    OdpowiedzUsuń