składniki:
1 kg rzodkiewki bez listków, najlepiej aby była w miarę tej samej wielkości
70 g masła
2-3 łyżki bułki tartej
ok 1 l wody
sól
cukier
Rzodkiewki dokładnie umyć, odkroić ogonki i ewentualne plamki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Do wrzątku dodać trochę soli i cuku, ja dałam po ok 1/4 łyżeczki. Wrzucić oczyszczone rzodkiewki i gotować aż rzodkiewki będą miękkie ale nie rozgotowane, zależy od wielkości, ok 20 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką lub po prostu spróbować jedną rzodkiewkę czy jest wystarczająco miękka. Ugotowane rzodkiewki osączyć na sicie. Na patelni rozpuścić masło i dodać bułką tartą. Chwilkę smażyć aby bułka lekko się zrumieniła. Następnie wrzucić ugotowane rzodkiewki. Wymieszać aby rzodkiewki oblepiły się bułeczką. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Rzodkiewki w takim wydaniu jeszcze nie znam :)
OdpowiedzUsuń