składniki:
1 kg ugotowanych letnich ziemniaków
2 jajka
200 g świeżego szpinaku
ok 2 szklanek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu, szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będa bardziej zielone. Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz make pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki. Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyc ręką. Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym dowolnym kształcie. Gotowe kluchy wrzucać na osolony wrzątek i gotowac ok 2 minuty od wypłynięcia. Takie zielone kopytka można zajadać same np. polane masełkiem lub podać jako dodatek do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz