środa, 23 maja 2018

Kopytka ze szpinakiem

Zwykłe kopytka wszyscy znają ale zawsze można coś pokombinować aby było inaczej. Do ciasta dodałam szpinak, który nadał kluchom zielony kolor. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej się da wtedy barwa kopytek będzie intensywnie zielona.

składniki:

1 kg ugotowanych letnich ziemniaków
2 jajka
200 g świeżego szpinaku
ok 2 szklanek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu, szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będa bardziej zielone. Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz make pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki. Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyc ręką. Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym dowolnym kształcie. Gotowe kluchy wrzucać na osolony wrzątek i gotowac ok 2 minuty od wypłynięcia. Takie zielone kopytka można zajadać same np. polane masełkiem lub podać jako dodatek do obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz