czwartek, 24 maja 2018

Sałatka z grillowanym serem halloumi i warzywami

Ser halloumi polecany jest do grillowania lub smażenia. Jeszcze nie gościł w mojej kuchni więc kupiłam kostkę na spróbowanie i żałuje, że tak późno bo trafia w moje kubki smakowe. Serek grillowałam na  grillu elektrycznym i podałam w towarzystwie warzyw. Wykorzystałam różne młode listki i rzodkiewki, które zebrałam z własnego warzywniaka oraz ogórka i pomidorki koktajlowe.




składniki:

1 kostka sera halloumi ok 220 g
2 spore garście młodych listków szpinaku, rukoli, botwiny, sałaty masłowej
10 pomidorków koktajlowych
pół średniego świeżego ogórka
5-6 rzodkiewek
olej dyniowy do skropienia sałatki
przyprawa do sałatek

Składniki na dwa talerze. Ser pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Pokrojony ser grillować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. W miedzyczasie na talerzach ułożyć listki. Rzodkiewkę pokroić w ćwiartki lub grubsze plasterki, ogórka obrać i pokroić w grubsze pół plasty, pomidorki przekroić na pół. Pokrojone warzywa ułożyć na listkach. Na środku ułożyć grillowane plasterki sera. Całość skropić olejem dyniowym i oprószyć przyprawą do sałatek. Sałatkę od razu podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz