sobota, 26 maja 2018

Krem brokułowo-szpinakowy

Pyszna zupa krem z dwóch zielonych warzyw, które bardzo lubie czyli brokuła i szpinaku. Najlepiej smakuje z grzankami. Idealna na letni obiad.



składniki:

1 mały brokuł ( ok 400 g różyczek )
150 g szpinaku
ok 900 ml bulionu drobiowego
1 łyżka masła
sól,pieprz
śmietanka 30 %

Brokuła podzielić na małe różyczki. Szpinak posiekać. Do garnka wać bulion i zagotować, wrzucić brokuła. Szpinak podsmażyć na maśle i również wrzucić do granka. Gotować aż brokuł będzie miękki. Następnie zawartość garnka zmiksować na krem, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać bulionu. Zupę zabielić niewielką ilością śmietanki, można wlać do garnka i wymieszać lub dodać śmietankę do zupy na talerzu. Zupę podałam z grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz