niedziela, 29 czerwca 2014

Dżem truskawkowy

Truskawki już się kończą,  te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i  wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:)

składniki:


2 kg oczyszczonych truskawek
ok 0,5-1 kg cukru*
2 opakowania środka żelującego (np. żelfix) lub naturalna pektyna

Truskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły sok. Następnie rozdrobnić blenderem wedle upodobania, ja miksuje na mus i zagotować. Dodać środek żelujący oraz cukier (można użyć od razu cukru  ze środkiem żelującym czyli cukru żelującego), dokładnie wymieszać i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 3 minuty, zestawić z ognia i wymieszać aby piana zniknęła. Przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem na 30 minut. 

Zazwyczaj dokładny opis przygotowania znajduje się na opakowaniu każdego środka żelującego czy cukru żelującego.

*Ilość cukru dostosowuje do własnego smaku i słodkości truskawek.


Polecam też:
Kompot z truskawek na zimę



1 komentarz:

  1. Na zimę będzie jak znalazł.
    Również zrobiłam taki dżemik.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń