niedziela, 29 czerwca 2014

Dżem truskawkowy

Truskawki już się kończą,  te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i  wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:)

składniki:


2 kg oczyszczonych truskawek
ok 0,5-1 kg cukru*
2 opakowania środka żelującego** ( pektyna lub żelfiks )

Truskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły sok. Następnie rozdrobnić blenderem wedle upodobania, ja miksuje na gładki mus i zagotować. Dodać środek żelujący oraz cukier dokładnie wymieszać i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 3 minuty, zestawić z ognia i wymieszać aby piana zniknęła. Przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem na 30 minut. 


**Zamiast środka żelującego można dodać cukier żelujący który od razu zawiera w sobie substancje żelujące. Ja używam pektyny lub żelfiksu Dr Oetker 3:1, który także zawiera pektynę. Proporcje i dokładny opis przygotowania znajduje się na każdym opakowaniu środka żelującego czy cukru żelującego.


*Ilość cukru dostosowuje do własnego smaku i słodkości truskawek.

1 komentarz:

  1. Na zimę będzie jak znalazł.
    Również zrobiłam taki dżemik.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń