składniki:
2 jajka
100 g masła
75 g cukru
160 g mąki
150 ml mleka
ok 250 -300 g małych truskawek
Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka i ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku.
świetne ciacho:) trzeba korzystać z truskawek póki są:)
OdpowiedzUsuńDobry przepis! Clafoutis znam od dawna, a z tego przepisu wyszło super. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń