składniki:
1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry
8 łyżek oliwy
4-5 ząbków czosnku
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki marynaty teriyaki
dodatki: cukinia, pomidorki cherry, chleb, ryż
W misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc o lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować z obu stron na złocisty kolor. Gotowego łososia podawać z dowolnymi dodatkami, proponuje grillowane dodatki: cukinię, pomidorki i chleb lub grillowane pomidorki i żółty ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz