składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1-2 łyżeczki oregano
2 łyżki roztopionego masła
1 szklanka letniego mleka
1 jajko
80-100 g cienkich kabanosów
1 nieduża cebula
Kabanosy pokroić na małe kawałeczki a cebulę w drobną kostkę. Mąkę wymieszać ze solą, suchymi drożdżami, cukrem i oregano. Dodać letnie mleko, masło i jajko, wyrobić ciasto. (Jeśli używamy drożdży świeżych trzeba je wcześniej rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru.) Dodać pokrojone kabanosy i cebulę i jeszcze raz wyrobić. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość na ok. 1 godzinkę. Następnie uformować bułeczki (okrągłe kuleczki i lekko spłaszczyć), z podanych składników wychodzi ok 8-10 bułeczek w zależności od wielkości. Odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie posmarować na wierzchu wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10-15 minut aż ładnie się zarumienią.
maestro sa cienkie ale czy nie bd za cienkie? bo wydaje mi sie ze mg byc...
OdpowiedzUsuńoczywiście te też będą dobre:)
Usuń