piątek, 24 lipca 2015

Kotleciki z kalafiora

Pyszne kotleciki z kalafiora w sam raz na letni obiadek. Można je podać z różnymi dodatkami. Kotleciki świetnie smakują też na zimno.

składniki:

1 duży kalafior (ok 700g już gotowych różyczek bez głąba i liści)
2 jajka
sól, pieprz
1-2 łyżki posiekanej natki
bułka tarta
olej do smażenia

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Ugotowanego kalafiora dobrze osączyć i wystudzić. Następnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka, 4 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać (masa jest nieco rzadka ale po obtoczeniu w bułce ładnie się trzyma). Z masy uformować płaskie kotleciki i dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Kotleciki podałam z surówką z kalarepki i pieczonymi ziemniaczkami. Z podanych składników wyszło mi 7 kotlecików, wielkość jak na zdjęciu.

Polecam też:
Kotleciki z soczewicy
Kotleciki rybne
Kotlety jajeczne





3 komentarze:

  1. Przepis skopiowany od Weroniki Chilmon

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie jest skopiowany tylko stworzony i napisany przeze mnie, poza tym kopiować z czyjegoś bloga nie można. Przepisów na kotleciki z kalafiora jest wiele, być może ta Pani też ma podobny przepis, tego nie wiem bo wszystkich blogów nie jestem w stanie śledzić. Natomiast gdy korzystam z czyjegoś przepisu zawsze podaje link do źródła.

      Usuń