Zamiast tradycyjnego smażonego fileta na obiad polecam kotleciki rybne. Wystarczy filet zmielić, dodać trochę bułki,jajka i zieleniny. Zawsze coś innego na talerzu i dzieciaki chętniej zjedzą.
składniki:
900 g filetów z ryby, u mnie morszczuk
2 duże jajka
4 łyżki bułki tartej lub pół bułki namoczonej w mleku
3 łyżki koperku
ulubiona przyprawa do ryb lub sól i pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
dodatki
tłuczone ziemniaki
surówka z białej kapusty z koperkiem
Filety ryby zmielić na grubych oczkach. Do zmielonej ryby dodać jajka, koperek, 4 łyżki bułki tartej i przyprawę do ryb. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Z masy uformować kotleciki ( u mnie wyszło 12 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor na wolnym ogniu. Smażymy na patelni, ale na nieco głębszym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Danie podane na talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz