wtorek, 19 maja 2015

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką

Pyszne i proste ciasto z dodatkiem jogurtu. Można je upiec z dodatkiem owoców, bez żadnych dodatków lub też tak jak ja dać owoce i zalać galaretką. Każdy może zrobić tak jak lubi i z ulubionymi owocami.

składniki:

2 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
4 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju rzepakowego
1 mały jogurt naturalny (150 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

oraz
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Galaretki rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 25x28 wyłożyć papierem i odstawić. Jajka wbić do miski, dodać cukier i szczyptę soli, zmiksować. Następnie dodać jogurt oraz olej a potem porcjami dodawać mąkę wymieszanę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekrnika nagrzanego na 170 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Jeśli bardzo wyrosło ściąć nieco wierzch aby było równe. Lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Brzoskwinie pokroić w plasterki i gęsto ułożyć na cieście. Zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.




1 komentarz:

  1. Super ciasto, takie takie lubię :)
    A brzoskwinie w syropie są pyszne, można je jeść solo.

    OdpowiedzUsuń