składniki:
2 jogurty greckie po 400 g
sól zwykła, czosnkowa lub ziołowa
inne przyprawy wedle uznania ( np.pieprz, słodka lub ostra papryka, czarnuszka, suszone zioła, suszone pomidory)
dodatki wedle uznania (np.wędzony łosoś, cebulka, papryka, czosnek, rzodkiewka, zielenina-koperek, szczypiorek, natka pietruszki)
Do miski przełożyć jogurty greckie. Dodać sól oraz przyprawy do smaku i dobrze wymieszać. Następnie dodać drobniutko pokrojone dodatki i ponownie wymieszać. Odstawić na godzinkę aby smaki się przegryzły. Następnie małe sitko wyłożyć gęstą gazą ( u mnie gaza złożona na 4). Wlać masę jogurtową. Zebrać brzegi gazy i zawiązać w sakiewkę. Następnie sakiewkę zawiesić np. na kranie lub na uchwycie szafki. Podstawić pod spodem miseczkę na ociekającą serwatkę. Pozostawić do ociekania na ok 20-24 godziny. Po tym czasie serek wyjąć z gazy i można zajadać, ja najpierw jeszcze wstawiam do lodówki aby się schłodził. Serek jest kremowy idealny do smarowania, jak polezy dłuzej w lodówce robi się twardszy i bardziej zwarty.
Można serek też pozostawić w gazie na sitku jednak wydaje mi się, że w postaci takiej sakiewki serek lepiej ocieka z serwatki.
PRZYKŁADOWE SERKI O RÓŻNYCH SMAKACH
Mama robi taki domowy, z mleka - jest pyszny! Ten też apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!Mam pytanie..czy zamiast gazy może być pieluszka tetrowa?
OdpowiedzUsuńtak może być i pieluszka
Usuń