czwartek, 9 lipca 2015

Młode ziemniaczki pieczone z kiełbasą

Pyszne letnie danie z piekarnika. Wystarczy tylko wszystko pokroić, skropić olejem i posypać przyprawami i do pieca. Prosto, szybko i smacznie.

składniki:

1 kg młodych ziemniaczków
400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy
2-3 średnie cebule
olej rzepakowy do skropienia
ulubione przyprawy, u mnie zioła włoskie (młynek Kotanyi), tymianek, słodka papryka

Młode ziemniaczki obrać, oskrobać lub wyszorować i pokroić w plasterki o grubości ok 5mm. Cienką kiełbasę również pokroić w grubsze plasterki. Cebule pokroić w ćwiartki lub ósemki. Pokrojone warzywa i kiełbasę ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wszystko skropić olejem i wymieszać. Potem oprószyć przyprawami i ponownie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 40-60 minut na funkcji termoobieg. Od czasu do czasu przemieszać aby ziemniaczki piekły się równomiernie.


1 komentarz:

  1. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
    http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html

    OdpowiedzUsuń