czwartek, 2 kwietnia 2015

Żurek z nutą chrzanu

Żurek nie należy do moich ulubionych zup ale mężuś i córeczka uwielbiają  więc dosyć często gości na naszym stole. Tym razem dodałam nieco startego chrzanu. Taka wersja bardziej przypadła mi do gustu i żurek zdecydowanie bardziej mi smakuje.

składniki:

2 l bulionu ( u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych)
1/2 l domowego zakwasu na żurek
2 listki laurowe
2 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu u mnie ze słoiczka
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
ewentualnie 2 łyżki mąki 
sól
dodatki: biała kiełbasa, ugotowane jajka

Do garnka wlać bulion. Dodać przyprawy-listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku, zagotować. Następnie wlać zakwas oraz dodać chrzan i ponownie zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Mieszankę wlać do zagotowanego żurku i jeszcze chwilkę gotować. Do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Mąkę można pominąć i zabielić żurek tylko zahartowaną śmietaną, u mnie lubią bardziej gęsty więc jeszcze odrobinę zaklepuję mąką.
Białą kiełbaskę, którą podałam z żurkiem sparzyłam w tym bulionie na którym gotowałam żurek. Bulion zagotowałam i sparzyłam kiełbaski. Następnie kiełbaski wyłowiłam i gotowałam żurek dalej wg przepisu. Sparzone kiełbaski pokroiłam na plasterki i potem podałam z jajkiem z gotowym już żurkiem.

Polecam też:
Żurek na białej kiełbasie




Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz