poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Pizza z pieczarkami i serem pleśniowym

Kolejna mała pizza. Tym razem wersja dla mojego mężusia z pieczarkami i serem pleśniowym.

składniki:

ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
0,5 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oleju

dodatki
2 łyżki keczupu
8 pieczarek
50 g szynki w plasterkach (lub salami)
100 g sera z pleśnią, u mnie z niebieską pleśnią
ser żółty do posypania
olej do smażenia

Drożdże rozkruszyć do kubeczka, zalać wodą i rozpuścić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Potem ciasto cienko rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 30 cm i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Szynkę pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dać na pizzę bez podsmażania). Ser pleśniowy zetrzeć na tarce lub porwać na małe kawałki. Na posmarowanym keczupem cieście ułożyć paseczki wędliny, pieczarki oraz ser pleśniowy. Posypać jeszcze startym serem żółtym i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 20 minut.

Polecam też:
Domową pizzę XL






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz