wtorek, 28 kwietnia 2015

Łosoś pieczony z nutą cytryny

Pyszna pieczona rybka na obiad. Łososia doprawiłam tak na prosto solą, pieprzem i odrobiną cytryny i upiekłam w piekarniku.

składniki:

500 g łososia bez skóry
sól,pieprz
skórka otarta z cytryny
sok z cytryny
olej

Filet łososia podzielić na dwie porcje. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną startej skórki z cytryny. Następnie skropić delikatnie olejem i odrobiną soku z cytryny odstawić na minimum godzinkę do lodówki. Można też przygotować dużo wcześniej i odstawić na całą noc. Potem łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut w zależności jak gruby filet. Upieczonego łososia podałam ze smażonymi ziemniaczkami i domową sałatką warzywną ze słoiczka.




1 komentarz: