środa, 1 kwietnia 2015

Cytrynowy sernik z polewą kajmakową

Pyszny serniczek na kruchym cieście. Zamiast kruchego ciasta można użyć także herbatników. Kwaśny posmak masy serowej idealnie komponuje się ze słodką polewą kajmakową.

składniki:

kruche ciasto
1 szklanka mąki
5 łyżek cukru pudru
100 g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli

masa serowa
1 kg zmielonego sera
5 jajek
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
skórka otarta z dwóch cytryn
sok wyciśnięty z jednej cytryny

polewa kajmakowa
200 g masy kajmakowej Helio
50 g gorzkiej czekolady
oraz
skórka cytrynowa Helio do posypania

Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 28x25. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i podpiec ciasto aż lekko się zarumieni ok 15 -20 minut. Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie porcjami dodawać zmielony ser. Dodać też sok z cytryny i otartą skórkę oraz budyń. Wszystko dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową polewą posmarować wystudzony sernik. Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką cytrynową.




Wielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze: