piątek, 3 kwietnia 2015

Babka majonezowa

Babeczka majonezowa jest bardzo delikatna i puszysta. Można ją wzbogacić dowolnym aromatem lub otartą skórką z cytrusów.

składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki majonezu
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny

Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier, ubijać aż cukier sie rozpuści. Następnie dodać żołtka i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę (forma z kominkiem o średnicy 24 cm na górze) natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować.





Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: