niedziela, 26 kwietnia 2015

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Pyszny obiadek z białą kiełbaską w roli głównej. Kiełbaska zapieczona jest w piwie pod warstwą musztardy. Do tego gotowane ziemniaczki, buraczki i sos chrzanowy na zimno. Ależ to była wyżerka.

składniki:

4-5 szt białych surowych kiełbasek
3 łyżki musztardy delikatesowej lub francuskiej
ok 200 ml piwa
2 listki laurowe
1 łyżka majeranku
1 duża cebula

Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyć białe kiełbaski. Kiełbaski nakłuć nożem lub widelcem w kilku miejscach. Następnie kiełbaski posmarować musztardą i zalać piwem (aby prawie zakrywało kiełbaski). Włożyć też listki laurowe i posypać majerankiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 40-45 minut.




2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne rozwiązanie dla zamrożonej swojskiej białej :). Mojej Rodzinie zasmakowało - będziemy do niego wracać :)

    OdpowiedzUsuń