Za oknem kolorowo więc i na talerzu kolorowo. Zapraszam na sałatkę z serowymi ślimaczkami i mozzarellą. Pyszne składniki i proste przygotowanie.
składniki:
2-3 garście rukoli
8 cieniutkich plasterków polędwicy łososiowej
4 plastry sera (dałam ser Mimolette Euroser)
18 kulek małej mozzarelli
7 pomidorków cherry
2-3 łyżki oleju
2 łyżki sosu balsamicznego
Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Przygotować ślimaczki serowe. Na desce ułożyć obok siebie dwa plastry polędwicy a na nich plaster sera. Zwinąć w rulonik i pokroić na kawałki o szerokości ok 1-1,5 cm. Takim sposobem przygotować resztę ślimaczków wykorzystując pozostałe plasterki. Ja użyłam sera holenderskiego półtwardego bo akurat taki miałam w lodówce był troszkę sztywny i pękał ale ślimaczki wyszły, najlepiej aby plastry sera były elastyczne, myślę że dobry będzie gouda. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Gotowe ślimaczki, kulki mozzarelli oraz pokrojone pomidorki ułożyć na sałacie. Olej wymieszać z sosem balsamicznym i polać sałatkę. Można podawać.
Pięknie podana sałatka, fajny pomysł z tymi ślimaczkami.
OdpowiedzUsuń