piątek, 24 kwietnia 2015

Kurczak z mascarpone i pieczarkami

Pyszny kurczak w delikatnym sosie z dodatkiem serka mascarpone. Takiego kurczaka możemy podać z różnymi dodatkami, u mnie kasza bulgur i ogórki w zalewie keczupowej.



składniki:

500 g piersi z kurczaka
250 g serka mascarpone
250 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżka masła
natka pietruszki
ewentualnie do zagęszczenia 1-2 łyżeczki mąki ryżowej

Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę a pieczarki w plasterki. Na maśle podsmażyć pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystko dusić ok 5 minut, do smaku doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać serek mascarpone i dusić aż składniki będą miękkie a serek się rozpuści, ok 10-15 minut. Mięso i pieczarki puszczą soki i razem z serkiem mascarpone stworzą sosik. Jeśli będzie za mało płynu można podlać odrobiną wody. Sos powinien wyjść dosyć gęsty, zgęstnieje jeszcze jak danie trochę przestygnie, ewentualnie można zagęścić odrobiną mąki ryżowej wymieszanej we wodzie. Gotowy sos podawać z ulubionymi dodatkami posypany natką pietruszki.



Pieczarkowy Tydzień 2015

4 komentarze:

  1. Pyszne danie. Dziękuję za dodanie akcji. Już wkrótce podsumowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje obłędnie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy serek mascarpone mogę zamienić na jogurt naturalny,bądź śmietanę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam więc nie wiem. Śmietana może tak bo zabielam nią zupy ale trzeba by zahartować i dać mąki do zagęszczenia ale jogurt może się zważyć.

      Usuń