Pyszna zielona pasta na kanapki. Pastę doprawiłam jedynie odrobiną świeżego czosnku. Można ją podawać z pieczywem lub też waflami ryżowymi.
składniki:
1 średni brokuł
1 malutki ząbek czosnku
200 g zmielonego białego sera, użyłam Wieluń
jogurt naturalny
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, aż będzie mięciutki. Następnie dobrze osączyć z nadmiaru wody i wystudzić. Potem ugotowanego brokuła przełożyć do rozdrabniacza, dodać czosnek oraz ser. Wszystko zmiksować na jednolitą masę dodając jogurtu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję do smarowania.
Zamiast czosnku można dać odrobinę soli i pieprzu.
Pastę podałam na extra cienkich wafelkach ryżowych posypaną suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
prosto, smacznie i lekko :)
OdpowiedzUsuń