składniki:
ciasto
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
1 szklanka mąki pszennej użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
1 szklanki mąki krupczatki
250 g cukru
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
350 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru waniliowego
oraz
pestki granatu
Szpinak rozmrozić a następnie dobrze odcisnąć z wody, można w rękach lub np. za pomocą gazy lub ściereczki. Jajka wbić do miski i dodać cukier, ubić na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i odciśnięty szpinak. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec do suchego patyczka, u mnie ok 45 minut. Ciasto wystudzić i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Serek mascarpone wymieszać, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ciasto jest o wiele smaczniejsze i ma ładniejszy kolor, jeżeli zamiast mrożonego da się świeży szpinak rozdrobniony w malakserze - wystarczy 200 g świeżego szpinaku. Polecam, wypróbowane.
OdpowiedzUsuńdziękuję za radę jak mój szpinak urośnie na pewno spróbuję:)
UsuńPiekła Pani z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńwiększość ciast piekę funkcja góra-dół i to również
UsuńJakiej pani użyła blaszki
OdpowiedzUsuńJest podane w opisie.
Usuń