środa, 29 kwietnia 2015

Leśny mech-ciasto ze szpinakiem

Pyszne ciasto z dodatkiem szpinaku. Fajnie się prezentuje i świetnie smakuje. Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich gości. Granat w tym cieście idealnie komponuje się wizualnie i smakowo.



składniki:

ciasto
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
1 szklanka mąki pszennej użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
1 szklanki mąki krupczatki
250 g cukru
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia

krem
350 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru waniliowego

oraz
 pestki granatu

Szpinak rozmrozić a następnie dobrze odcisnąć z wody, można w rękach lub np. za pomocą gazy lub ściereczki. Jajka wbić do miski i dodać cukier, ubić na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i odciśnięty szpinak. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec do suchego patyczka, u mnie ok 45 minut. Ciasto wystudzić i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Serek mascarpone wymieszać, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 


6 komentarzy:

  1. Ciasto jest o wiele smaczniejsze i ma ładniejszy kolor, jeżeli zamiast mrożonego da się świeży szpinak rozdrobniony w malakserze - wystarczy 200 g świeżego szpinaku. Polecam, wypróbowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za radę jak mój szpinak urośnie na pewno spróbuję:)

      Usuń
  2. Piekła Pani z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. większość ciast piekę funkcja góra-dół i to również

      Usuń
  3. Jakiej pani użyła blaszki

    OdpowiedzUsuń