środa, 8 kwietnia 2015

Zupa ryżowa z warzywami

Pyszna i prosta zupka z ryżem i dużą ilością warzyw. Zupkę ugotowałam na bulione drobiowym ze skrzydełek ale można użyć dowolnego bulionu jak również dodać wkładkę mięsną do zupki.

składniki:

ok 2,5 l bulionu drobiowego
1 szklanka ryżu
4 marchewki
1 mały seler
2 cebule
1 por (biała część)
2 garście posiekanej natki pietruszki

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plastry. Marchewkę i selera obrać i również pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem i zagotować. Gdy się zagotuje wsypać ryż. Wszystko gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa i ryż będą miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zestawić z ognia. Gdyby zupa była za gęsta dolać nieco bulionu. Zupę można zabielić mlekiem lub śmietanką.



1 komentarz: