składniki:
biszkopt
4 łyżki mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500
4 łyżki cukru
4 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa
1 kg dobrego sera z wiaderka
3 łyżki żelatyny
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki soku z brzoskwiń ( lub mleka)
oraz
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
puszka brzoskwiń
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 C i piec ok 10-12 minut. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Cały czas ucierać, na końcu dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić na chwilę do lodówki aby masa lekko stężała. W tym czasie pokroić brzoskwinie w plasterki. Pokrojone brzoskwinie ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aby masy dobrze stężały.
pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek z galaretką ...
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie ;) Bardzo bym chciała takie ciacho ale z mokrym kakaowym spodem - coś jak na tiramisu, mogłaby mi Pani coś doradzić? Dodać kakao, ale co zrobić żeby było wilgotne?
OdpowiedzUsuńBiszkopt nasiąknie troszkę jeszcze od masy ale nie może być bardzo mokry bo musi utrzymać masę. Masa serowa jest ciężka więc jak damy bardzo mokry biszkopt to masa serowa może go zbyt przygniecie.
UsuńAaa i czym pani miesza żelatynę? Łyżką czy trzepaczką? Ja mam zawsze problem żeby ją dobrze rozpuścić
OdpowiedzUsuńDo naczynia wlewam płyn najczęściej mleko w tym przypadku jest to sok z puszki i wsypuje żelatynę, zostawiam chwile aby napęczniała (dzięki temu lepiej się rozpuszcza) a potem podgrzewam. Płyn musi być dobrze ciepły ale nie może się zagotować bo żelatyna nam się nie zsiądzie. Cały czas mieszam łyżką żeby się nie przypaliło i żeby żelatyna równomiernie się rozpuszczała. Gdy płyn się już podgrzeje to zestawiam z ognia i dalej mieszam łyżką aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Usuń