składniki:
500 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
300 g czerwonej papryki
400 g białej kapusty
500 g obranych ziemniaków
1 cebula
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól,pieprz
3 listki laurowe
1 łyżka majeranku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
bulion lub woda ok 1,2 l
Przygotować warzywa. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, kapustę grubo pokroić lub poszatkować, cebulę pokroić w pół plastry lub kostkę. Cienką kiełbasę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na patelni aby się zarumieniła. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć przygotowane warzywa i też przełożyć do garnka. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zalać wodą i wszystko dusić aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. W między czasie doprawić jeśli jeszcze potrzeba. Podawać z pieczywem.
Danie proste i smaczne, takie są najlepsze. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńno nie, najlepsze są przecież te niesmaczne
UsuńSwietne danie! Szybkie i smaczne! Koniecznie musze wyprobowac! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :)
UsuńNa pewno z tych składników będzie pychotka, tylko ja bym dała więcej ziemniaków a mniej kiełbasek, ale to zależy od upodobań. Natomiast jestem pewna, że brakuje tu pięknie wysmażonej cebuli i to w dużej ilości, bo to ona najbardziej dodaje smaku ziemniakom i innym warzywom.
OdpowiedzUsuńJest sporo kiełbasy ale oprócz ziemniaków jest też papryka oraz kapusta, można dodać tez cebule. Taka jest moja wersja ale oczywiście można sobie ją modyfikowac pod swój smak :)
UsuńChciałbym zrobić to danie jako ciepłe danie na rodzinną uroczystość. Na 30 osób z jakich proporcji to zrobić?
OdpowiedzUsuńHmmm w takich ilościach to ja się nie odnajduję bo gotuję tylko dla trzech osób więc trudno mi podpowiedzieć. Ta porcja składników to tak gdzieś dla 4 może 5 osób ale też zależy jak głodnych. Proponuję po prostu ugotować to danie wg przepisu i podzielić na porcje jakie zamierza Pani podać- bo jak będzie jedno danie to wiadomo trzeba podać większa porcje a jak będzie coś jeszcze to porcje będą mniejsze. A potem jak już będzie Pani wiedziała ile wychodzi porcji z tej ilości składników to po prostu zwielokrotnić ilość składników tak aby uzyskać 30 porcji.
UsuńRobiłam obiad z tego przepisu. Pyszne:)
OdpowiedzUsuń