piątek, 17 kwietnia 2015

Chłopski garnek

Pyszne i proste danie obiadowe. Dajemy warzywa i cienką kiełbaskę i wszystko dusimy do miękkości. W sumie możemy wrzucić dowolne warzywa i doprawić ulubionymi przyprawami.

składniki:

500 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
300 g czerwonej papryki
400 g białej kapusty
500 g obranych ziemniaków
1 cebula
1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka słodkiej papryki
sól,pieprz
3 listki laurowe
1 łyżka majeranku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
bulion lub woda ok 1,2 l

Przygotować warzywa. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, kapustę grubo pokroić lub poszatkować, cebulę pokroić w pół plastry. Cienką kiełbasę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na patelni aby się zarumieniła. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć przygotowane warzywa i też przełożyć do garnka. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zalać wodą i wszystko dusić aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. W między czasie doprawić jeśli jeszcze potrzeba. Podawać z pieczywem.

8 komentarzy:

  1. Danie proste i smaczne, takie są najlepsze. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie, najlepsze są przecież te niesmaczne

      Usuń
  2. Swietne danie! Szybkie i smaczne! Koniecznie musze wyprobowac! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno z tych składników będzie pychotka, tylko ja bym dała więcej ziemniaków a mniej kiełbasek, ale to zależy od upodobań. Natomiast jestem pewna, że brakuje tu pięknie wysmażonej cebuli i to w dużej ilości, bo to ona najbardziej dodaje smaku ziemniakom i innym warzywom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest sporo kiełbasy ale oprócz ziemniaków jest też papryka oraz kapusta, można dodać tez cebule. Taka jest moja wersja ale oczywiście można sobie ją modyfikowac pod swój smak :)

      Usuń
  4. Chciałbym zrobić to danie jako ciepłe danie na rodzinną uroczystość. Na 30 osób z jakich proporcji to zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm w takich ilościach to ja się nie odnajduję bo gotuję tylko dla trzech osób więc trudno mi podpowiedzieć. Ta porcja składników to tak gdzieś dla 4 może 5 osób ale też zależy jak głodnych. Proponuję po prostu ugotować to danie wg przepisu i podzielić na porcje jakie zamierza Pani podać- bo jak będzie jedno danie to wiadomo trzeba podać większa porcje a jak będzie coś jeszcze to porcje będą mniejsze. A potem jak już będzie Pani wiedziała ile wychodzi porcji z tej ilości składników to po prostu zwielokrotnić ilość składników tak aby uzyskać 30 porcji.

      Usuń