piątek, 3 kwietnia 2015

Pieczony łosoś na dwa sposoby

Pyszne i szybkie danie z rybką. Łososia zrobiłam na dwa sposoby - z dwoma różnymi serami. Dla mnie wersja z mozzarellą a dla mężusia wersja z serem pleśniowym i oliwkami. Każdy ma to co lubi.

składniki:

2 kawałki łososia bez skóry po ok 250 g
50 g sera pleśniowego ( u mnie z niebieską pleśnią)
1/2 kulki mozzarelli
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
sól i pieprz
kilka czarnych oliwek
250 g pomidorków cherry
natka pietruszki
kuskus

Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. W między czasie pokroić sery, mozzarellę pokroiłam w plastry a ser pleśniowy w małe prostokąciki. Po 20 minutach zapiekania na jednym kawałku ułożyć plastry mozzarelli i posypać suszonymi pomidorami. Na drugim kawałku łososia ułożyć kawałki sera pleśniowego i kilka oliwek. Zapiekać jeszcze 3-5 minut aż ser się rozpuści, ser pleśniowy szybciej się rozpuszcza więc trzeba wyjąć wcześniej aby całkowicie nie spłynął. Kuskus przygotować wg przepisu i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać też nieco natki pietruszki i wymieszać. Do pomidorków można dodać też oliwki. Gotową rybkę podać z kuskusem i pomidorkami.

Polecam też:
Łososia w marynacie cytrynowo-imbirowej



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz